wtorek, 18 lutego 2014

Małe co nieco, czyli ciastka owsiane

Hej. 
Dziś trochę zdrowsza odmiana słodkości, a dokładniej mowa tu o ciastkach owsianych. Idealne do porannej kawy, na podwieczorek lub gdy mamy małą chandrę :)
 
 
 
Potrzebujemy:
margaryna/masło 250g
2 szklanki płatków owsianych
po 1 szklance cukru, rodzynków, wiórków kokosowych oraz ziaren słonecznika
jajko
1,5 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
 
 
1. Masło/margarynę, jajko i cukier miksujemy ze sobą.
2. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto.
3. Formujemy z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy je na brytfannie wyłożonej papierem do pieczenia.
4. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni przed 20 minut. 
 
 
 
Z własnego doświadczenia wiem, że najlepiej wyciągnąć ciastka od razu jak upłynie 20 minut ( mimo tego że mogą się wydawać miękkie lub niezarumienione) ponieważ potem są strasznie twarde. 
 
A wszyscy mówią że płatki owsiane są zdrowe. Dlaczego ?
Płatki owsiane zawierają około 70 % węglowodanów, ok. 15 % białka, rozpuszczalny błonnik , witaminy B1 B6 i E, cynk, wapń i żelazo. Myślę że nie trzeba dalej nikogo przekonywać o tym by włączyć je do swojej diety :)
Do tego ziarenka słonecznika dostarczają nam duże ilości magnezy, przez co obniża się nasz 
ciśnienie i poprawa nasza koncentracja ( a wszystko w ciastkach :D ale oczywiście ciastka jemy z umiarem ;p) 
 
 
A wy macie sprawdzone przepisy na swoje ciastka? Dodajecie inne składniki ? 
 Buźki ;*

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz